14 Mayıs 2014 Çarşamba

Erken Yaşta Çocuk Eğitimi ve Gelişimi Önemlidir..


Çocukların doğumdan itibaren bomboş, çok berrak bir dimağları vardır. Ne verirseniz alır, ne öğretseniz kapar, ne söyleseniz anında yanıslarlar. Yani her şeyi öğrenmeye açık ve hazır haldedirler. Bu nedenle her alanda olduğu gibi eğitim alanında da çocukluk yılları en önemli zaman dilimidir. Bu dönem çocukların zekasının geliştirilebildiği, dikkat, konsantrasyon ve algı kapasitesinde çok önemli adımların atılabileceği altın yıllardır. 



Okul öncesi eğitimin çocuk gelişiminde ayrı bir önemi vardır. 6 yaşına kadar çocukların beyin kullanma kapasiteleri % 90 oranında gelişimini tamamlar ve geri kalan % 10 luk kısmı da bütün bir hayat boyunca kullanılır.
3 yaşına kadar bir çocuğun beyni bir yetişkinden 2,5 kat fazla çalışır, 6 yaşına kadar bir profesörden 2 kat hızlıdır. Yapılan tüm uluslararası araştırmalar ve uygulanan testler göstermektedir ki 0-6 yaş grubunda, gelişim düzeyinde okul öncesi eğitimi almış çocukların, akademik programlarda eğitim almış olanlara göre 1. sınıf başarı düzeyleri daha yüksektir ve okuma yazmaya daha hızlı geçmektedirler.12 yaşında IQ değerleri 5 puan daha yüksektir, 15 yaşında yetenek sınavlarında % 90 -100 arası başarı sağlarlar. % 65’i liseyi, % 45’i üniversiteyi sorunsuz kazanır ve bitirir. Yetişkin olduklarında dış dünyayla kolay ve sağlıklı iletişim kuran, sosyal insanlar olurlar. Yani bu demek oluyor ki; ilköğretimi de kapsayan çocukluk yılları da dahil olmak üzere; bu dönem veliler tarafından çok iyi değerlendirilmelidir. Çünkü bu dönemde zeka gelişime en açık durumda, algı ise son sürattedir. 

Erken çocukluk döneminde zirveye ulaşan bu süreç, İlköğretimin de geçirilmesiyle beraber yavaşlama gösterir. Maddi ve manevi çocuk eğitiminin temelleri bu yıllarda atılır. Bu nedenle bu dönemde iyi eğitim almış, zeka düzeyi, dikkat ve konsantrasyonu, mantık, öğrenme ve düşünme becerileri geliştirilmiş bir çocuğun, ileriki yıllarda başarı seviyesi de yüksek olacaktır. Neden bizim ülkemizde de Einstein’ ler yetişmesin değil mi?

Ülkemizde yeni yeni gelişmeler yaşansa da malesef eğitim hala kağıt ve kalemlerle devam ediyor. Oysa gelişmiş ülkelerde çok fazla görsel materyal kullanılıyor. Gelişmiş ülkelerdeki normal çocuklara uygulanan uzaysal düzlem testlerindeki başarı bile maalesef bizim üstün zekalı çocuklarımızın başarısından yüksek çıkıyor. Çünkü zeka geliştirilebilen bir varlıktır ve gelişmiş ülkeler bu konuda oldukça erken yaşlardan itibaren destek sağlıyor. 

Mesela Almanya’ daki kreşlerin hepsinde puzzle kullanılıyor. Öğretmenler öğrencilerle birlikte sürekli puzzle yapıyor. Burdaki gibi sadece boyama, kesme, yapıştırmadan ziyade çocuklar özgür bırakılarak gün içinde ilgisini çeken lego, bultak gibi oyunlar oynuyor; dikkat ve konsantrasyonlarını geliştirici materyallerle çalışıyorlar. Sayıları puzzle tarzı eşleştirmelerle öğreniyorlar. Toplama, çıkarmayı aynı şekilde.. Envai çeşit eğitim materyali kullanılıyor. Üstelik bu eğitici materyaller, oyuncaklar, puzzler, kitaplar 2. el çok cüzi miktarlarda (yenisinin 10 da biri gibi, belki daha da ucuz) hemen her yerde satılıyor ve her kesim her türlü eğitim materyaline sahip olabiliyor. 

İşte bu noktada arkadaşlarımın tavsiyeleri ve daha çok araştırmalarım sonucu temin ettiğim, çocuklarımla oynadığımız ve çok faydalı bulduğum eğitici oyuncakları, eğitim setlerini ve kitapları derleyerek sizlerin de faydalanmanız için istifadenize sunuyorum. Sizlerden de bu konulardaki tavsiyelerinizi ve fikirlerinizi paylaşmanızı diliyorum..

Bilgi paylaşıldıkça çoğalır.. 

Çocuklarımızın erken eğitimine destek olalım.... Sevgiler...
 

3-Görsel Dikkat Seti : ZEKARE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...