Türkiye domuz jelatinini ilk kez yoğurt ile duydu. Yoğurdun içerisine kıvam verici olarak katılan jelatin maddesi ile ilgili başlayan tartışmaların sonrasında aslında pek çok gıda maddesinde domuz jelatini kullanıldığı ortaya çıkarıldı. Jelatin kıvam verici olarak kullanılırken iddialara göre domuz jelatini çok daha ucuza mal edildiği için genelde üreticilerin bir çoğu domuz jelatini kullanmayı tercih ediyor.
Domuz jelatini domuzun kemik ve deri gibi uzuvlarının kaynatılması sonucu elde ediliyor. Normalde 2 litre sütten 1 kg. yoğurt elde edilirken domuz jelatini kullanan bir üretici ise 1 litre sütten 1 kg. yoğurt elde ediyor. İnsanların inançlarını hiçe sayan gıda teröristleri maliyetleri yarı yarıya azaltması nedeni ile domuz jelatini kullanmayı tercih ediyorlar. Sığırdan elde edilen jelatinler de bulunuyor ancak sığır jelatini kullanan üreticilerin 7 gün beklemesi gerekirken domuz jelatini kullanan üreticilerin bekleme süreleri sadece 2 gün oluyor.
Domuz jelatini kullanılan yoğurtlar kesinlikle görüntü ve tat olarak tüketici tarafından fark edilemeyeceği için bu noktada devreye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın girmesi gerekiyor. Bakanlık tarafından yapılacak numune araştırmaları sonucu hangi firmaların domuz jelatini kullandığı belirlenebilir ve domuz jelatini kullanan firmalar teşhir edilerek istemeyen tüketicilerin bu ürünleri satın almalarının önüne geçilebilir.
Domuz jelatini kodu bir çok üründe bulunurken vatandaş bu kodun ne anlama geldiğini bilmediği için ürünlerin üzerine sadece kod yazılmasıda çözüm getirmiyor. Domuz jelatini kullanılan gıda maddeleri paketlerinin üzerinde kesinlikle büyük harfler ile içerisinde domuzdan elde edilen katkı maddesi bulunur ibaresi yazılması gerekiyor. Aksi halde bilmeden domuz ve domuzdan elde edilen katkı maddelerini yemeye devam edeceğiz. Domuz jelatini kullanan firmalar bu konu hakkında sessizliklerini korumaya devam ederken bakanlığın konu ile ilgili atacağı adımlar şimdiden merak konusu oldu bile. Domuz jelatini haribo gibi renkli jelibon tipi ürünlerde de sıklıkla kıvam verici olarak kullanılıyor.
Jelatin bulunan Çocuk gıdaları için tıklayınız.
kaynak: https://www.facebook.com/helalgida?ref=stream