6 Eylül 2012 Perşembe

Çocuklarınıza Bunları Yedirmeyin!!


JELİBONLAR..               

ŞEKERLEMELER,

ÇİKOLATALAR,  

DONDURMALAR,

HAZIR YOĞURTLAR, 

PASTALAR, KEKLER, SAKIZLAR…                   
 Peki, “BUNLARIN İÇİNDE NE VAR?”




Maalesef bu ve benzeri gıda maddelerinde DOMUZ ve BENZERİ HAYVANLARIN derilerinden, kemiklerinden, iç yağlarından, kıllarından, maya ve enzimlerinden üretilen katkı maddeleri ihtiva edebilmektedir. 

 HALBUKİ DİNİMİZDE BUNLARIN YENMESİ HARAM KILINMIŞTIR.

PEKİ, SİZ ANNE VE BABALAR!…

Size emanet edilmiş çocuklara bunları yedirmeden önce içinde neler olduğunu araştırmak zorunda değil misiniz??

Yukarıdaki gıdalarda bol miktarda domuz ve sığır jelatininin kullanıldığını   BİLİYOR MUSUNUZ?



Jelatin nedir?

Jelâtin % 70 oranında domuz ve çok az olarak da sığır, balık gibi hayvanların deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile üretilen yarı şeffaf, renksiz, kolay kırılır, tatsız katı bir maddedir. Ülkemizdeki jelatinlerin hemen hemen tümü dışarıdan ithal edilmekte ve sığır jelatini alınsa bile, ithal edilen ülkeler genelde Müslüman olmadığı için helal kesimle üretilmeyen sığır jelatinleri yine HARAM olmaktadır..

 

Jelatinin Kullanıldığı ÜRÜNLER
·        Toz içecekler, et suyu, soslar, çorbalar, pudingler, jöleler, şuruplar, süt ürünleri ve diğer ürünlerde koyulaştırıcı
·        Tatlandırıcılar, yağ, vitamin ve   renklendiricilerin mikroenkapsülasyon
·        Krem peynirler, çikolatalı sütler, yoğurt, buzlandırılan ürünler, kremalar, donmuş tatlılar gibi    ürünlerde stabilizör
·        Şekerlemeler, kremalar, dondurmalarda köpürmeyi sağlayıcı
·        Dondurmalar, buzlu ürünler, donmuş tatlılarda kristalizasyonu düzenleyici
·        Krema, fırın ürünleri, helva, lokum gibi ürünlerde yapı sağlayıcı
·        Meyvelerin kaplanmasında ve etlerde film oluşturucu
·        Konserve etler, şekerlemeler, peynirler ve süt ürünlerinde bağlama ajanı
·        Şekerlemeler ve et ürünlerinde yapışma ajanı
·        Meyve suları gibi içeceklerde durultma
·        Jöleli tatlılar, etler, şekerlemeler, et soslarında jelleşme
·        Çorbalar, soslar, tatlandırıcılar, et ürünleri, kremalar, şekerlemeler, süt ürünleri ve diğer ürünlerde emülgatör olarak kullanılır.


İster köpekten, ister domuzdan amaç jelâtin’i üretmek!

Jelatin hayvan kökenli bir madde. Bu maddeyi hangi yolla, hangi imkanlarla ve hangi yolları kullanarak elde ediyorsa Batı bunda ayırım yapmıyor. İster köpeğin kemiğinden, derisinden yapsın, ister domuzun kemiğinden veya derisinden yapsın bunlar Batı için bir önem arz etmiyor. Peki bu gıdalar benim inancıma uygun mu değil mi? Tabi ki değil. Eee… Peki ben ne yapacağım? Özellikle çocuklara hitap eden o kadar çok ürün piyasaya sokuluyor ki, renkli, tatlı, cicili bicili, şekerli. Bu ürünlerden çocuklarımızı nasıl muhafaza edeceğiz? Bunun için helal jelâtin üretecek mekanizmayı ortaya koymamız gerekiyor. Bunu da ancak konuyla ilgili firmalara sertifika vererek sağlayabiliyoruz. (Gimdes Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer )


Günlük ihtiyacımız olan birçok üründe domuz eti ve domuz yan ürünleri karşımıza çıkabilmektedir. Özellikle katkı maddesi olarak tatlılarda, marshmellov, jelibon, karamela gibi şekerlemelerde, süt ürünleri, et ürünleri, soslar, çorbalar, içecekler ve fırın ürünlerinde, kozmetik ürünlerinde, ilaç kapsüllerinde, film tablet yapımında ve sabunlarda domuz kaynaklı jelatin kullanılmaktadır.
Domuz yetiştiriciliği ve üretim maliyetlerinin çok düşük olması nedeni ile gıda ürünlerinde katkı maddesi olarak kullanılan jelatinler genellikle domuz içeriklidir. Domuz yetiştiriciliğinden, koyun veya sığır yetiştiriciliğine kıyasla, hem yıl içinde elde edilen yavru sayısının daha fazla olması hem de beslenme maliyetlerinin daha az olması gibi faktörler nedeniyle oldukça yüksek gelir elde edilmektedir. Ayrıca uygun şartlar altında yetiştirilen bir domuzdan, 4-5 ay kadar bir sürede domuz eti, domuz yağı ve yan ürünlerini elde etmek de mümkün olabilmektedir.
Sığırlarda Deli Dana hastalığının bulunduğunun rapor edilmesinden sonra,  jelatin üretiminde sığır kemiklerinin kullanılmasıyla oluşan endişeler nedeniyle sığır jelatini yerine balık jelatini kullanılmaya başlanmıştır. Fakat balık jelatini maliyetinin de fazla olmasından dolayı, tüketiciye bir etiketleme ile bilgilendirme yapılmadan domuz jelatinlerinin kullanımına geçilmiştir.

Domuz jelatini hakkında bilgi için tıklayınız.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...