27 Ağustos 2012 Pazartesi

Bebeğiniz ve Kendiniz için Ev Yapımı Zeytinyağlı Şampuan

Reklamlarda gösterilen dolgun, canlı ve sağlıklı saçlara sahip olmak herkesin hayali. Ancak bu saçlara şampuanlar yoluyla sahip olmanın bedeli çok ağır olabiliyor. Oysa  biraz çabayla evinizde harika sonuçlar veren doğal ve güvenilir şampuanlar yapabilirsiniz.
Şampuanlarda kullanılan en yaygın kimyasal bileşikler, deterjanlarda kullanılanlarla birebir aynıdır; Alkil Benzen Sülfonatlar. Benzen, Miyelodisplastik Sendromu (MDS)’ na yol açan bir kimyasaldır ve aynı zamanda kanser ve lösemiye de neden olur.
Şampuanlarda bulunan bir diğer tehlikeli madde de formaldehittir. Kanser ile bağlantılı olan Formaldehit; göz, burun, boğaz, akciğerler, deri ve üreme organlarını etkiler. Döküntülere, ürtiker ve deri iltihabına, astım ve bronşite yol açar. Aynı zamanda kalıcı akciğer hasarına da neden olur. Formaldehit içeren şampuanların gözle teması neticesinde kornea hasarı ve hatta bazı durumlarda körlükler oluşabilir.
Şampuanlarda yaygın olarak kullanılan diğer maddeler ise sitrik asit, tetrasodyum EDTA, kokamid, DEA, MEA veya TEA, PEG-5 kokamid, amonyum klorid, amonyum laurik sülfat, glikol, sodyum laurik sülfat ve sodyum laureth sülfattır.
Bitkisel olarak tanıtılan şampuanlar bile bu zararlı maddeleri içermektedir. Ne yazık ki, bebekler için güvenilir olarak tanıtılan bebek şampuanları bu kimyasalların birçoğunu normal şampuanlardan daha fazla içermektedir.
Evinizde üreteceğiniz doğal çözümlerle bu kimyasalların zararlarından kurtulmanız mümkün. Ev yapımı şampuanlar güvenli ve düşük maliyetlidir;  doğal kaynakların kirlenmesine neden olmaz, üstelik yapımı da oldukça kolaydır.
Bu şampuanları kepekli, kuru veya yağlı saçlar gibi bireysel saç bakım ihtiyaçlarınıza göre şekillendirebilirsiniz; parlaklık, göz alıcılık, kabarıklık kazandırabilirsiniz. Aşağıdaki tüm tarifler zeytinyağı ve soda sabunu [1] kullanılarak yapılmaktadır.

Temel şampuan yapımı:
Malzemeler:
1/4 su bardağı su
1/4 bardak sıvı zeytinyağı ve doğal sabun rendesi
1/2 çay kaşığı badem yağı ya da başka hafif bir bitkisel yağ
Yapımı:
Malzemeleri bir şişe içerisinde karıştırın ve şampuan olarak kullanın.




Kepekli ve Kuru saçlar ile kaşıntılı derisi olanlar için :
Malzemeler:
6 gram zeytinyağı
1/4 su bardağı doğal sabun rendesi
5 damla uçucu yağ
1/2 çay kaşığı jojoba veya badem yağı
Yapımı:
Malzemeleri bir şişe içerisinde karıştırın ve şampuan olarak kullanın.


Yağlı saçlar için :
Malzemeler:
6 gram sıvı zeytinyağı
1/4 su bardağı doğal sabun rendesi
5 damla lavanta yağı
Yapımı:
Malzemeleri bir şişe içerisinde karıştırın ve şampuan olarak kullanın.
Kaynak: Sade Hayat Dergisi için çevirim (http://www.sadehayat.com/bebeginiz-ve-kendiniz-icin-ev-yapimi-zeytinyagli-sampuan/)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...