28 Ağustos 2012 Salı

Çocuk, Ramazan ve Bayram




Adem Hoca' dan Ramazan ve Bayram hakkında çok güzel bir yazı:

ramazan bayramıPedagog Adem Güneş, Ramazana pedagojik olarak bakıldığında çocuklara nasıl bir eğitim verilmesi gerektiğini açıkladı. Pedagog Adem Güneş, Ramazana pedagojik olarak bakıldığında çocuk için bir eğitim ayı olduğunu söyledi. Güneş, “Ramazan ayı çocukların sosyalleşmesi için bulunmaz bir fırsattır aslında. Çocuklarının bir takım kazanımlar elde edebilmesi için her gününü bir ibadet unsurunu anne babaların hassas terazide tartarak sunuyor olması lazım.” dedi. Pedagog Adem Güneş, Moral FM’de Oktay Mahşer’in sunduğu Basında Bugün programına katılarak çocuğun dünyasında Ramazan orucunun yerinin ne olmasını ve ailelerin Ramazanı bir eğitim ayı olarak çocuğa nasıl anlatması gerektiğini anlattı.


Güneş, “Anne ve babalar ramazanda çocuk eğitimi ile ilgili nelere dikkat etmeliler?” sorusuna şöyle cevap verdi:

“Ramazanın manevi atmosferini ve ibadet boyutunu bir tarafa bırakırsak, pedagojik olarak ramazan bir eğitim ayıdır. Birçok anne babanın şikâyetçi olduğu bir şey vardır, çocuklarını sosyal görmek isterler. Ramazan ayı çocukların sosyalleşmesi için bulunmaz bir fırsattır aslında. Çocuklarının bir takım kazanımlar elde edebilmesi için her gününü bir ibadet unsurunu anne babaların hassas terazide tartarak sunuyor olması lazım. Çocuklar açısından bakıldığında oyuncak için tutturan çocuğun oyuncağı erteleyebilmesi için, dondurma için tutturan çocuğun dondurmayı erteleyebilmesi için ramazan ayı eğer güzel değerlendirilire çocuk isteklerini erteleyebilmenin egzersizlerini bu ayda yapabilir. Sanki çocuklar sorumluluk sahibiymiş gibi anne babaların çocuklarına kılı kırk yararak oruç tutturduklarını görüyorum ben. Orucu tam tutmasını istiyor, bozduğu zaman sinirlenip kızarak çocuğu canından bezdirecek duruma getiriyor. Hâlbuki çocuklar belli bir yaşa kadar oruçtan mükellef değiller. Ya da sahura kaldırıyorlar çocuklarını, çok ye, biraz daha ye, diyerek yemek yedirmeye çalışıyorlar. Çocuğu kendi haline bırakmak gerekiyor, az yesin ve ertesi gün nasıl acıkıldığını fark etsin çocuk. Acıktıktan sonra acaba orucumu bozsam mı diye çelişkilere düşsün çocuk tüm bu duyguları çocuğun yaşaması lazım. Çocuğun dayanma gücünün üstünde çocuğa yük yüklememek lazım”

 ÇOCUK İÇİN SEVME, COŞMA GÜNÜDÜR BAYRAM


“Çocuğun orucu içtenselleştirebilmesi için kendisine fırsat vermek lazım. Oruç empatinin de ötesinde bir şey, çocuk aç kaldığında karşısındakini anlamak değil yaptığı şey karşısındakini hissediyor. “ diyen Güneş, Ramazanın hemen ertesinde gelen bayram konusunda şunları kaydetti:

Çocuk için sevme, coşma günüdür bayram. Çocuğun bayramının üstüne kendi gölgemizi düşürmememiz lazım, ziyaret yapılan yerlerde çocukların da görülüyor olması lazım. En büyükten başlayarak bayram ziyaretleri yapılmalı ki çocuk bu adabı öğrensin. Çocuklar tutarlı olsun diye anne babalar para biriktirmeyi öğretiyor kumbaralar aracılığı ile. Verdikleri parayı çocuğa kumbara attırıyorlar sen biriktir kendin için şunu yap, diyorlar. Oysa şöyle yapılmalı ben bu parayı başkasına örneğin Afrika’daki çocuklara vermek için biriktiriyorum, fakir ve ihtiyacı olan için biriktiriyorum. Bu uygulamayı sadaka olarak ramazan ayında başlatabilir anne babalar. Çocuğa hiçbir zaman enaniyet aşılamamak lazım. “

Moralhaber.Net (http://www.moralhaber.net/kadin-aile/ramazanda-cocuga-nasil-egitim-verilmeli/)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...