ŞEKERLEMELER,
ÇİKOLATALAR,
DONDURMALAR,
HAZIR YOĞURTLAR,
PASTALAR, KEKLER, SAKIZLAR…
Peki, “BUNLARIN İÇİNDE NE VAR?”
Maalesef bu ve benzeri gıda maddelerinde DOMUZ ve BENZERİ HAYVANLARIN derilerinden, kemiklerinden, iç yağlarından, kıllarından, maya ve enzimlerinden üretilen katkı maddeleri ihtiva edebilmektedir.
HALBUKİ DİNİMİZDE BUNLARIN YENMESİ HARAM KILINMIŞTIR.
PEKİ, SİZ ANNE VE
BABALAR!…
Size emanet edilmiş çocuklara bunları yedirmeden önce içinde neler olduğunu araştırmak zorunda değil misiniz??
Yukarıdaki gıdalarda bol miktarda domuz ve sığır jelatininin
kullanıldığını BİLİYOR MUSUNUZ?
Jelatin nedir?
Jelâtin % 70 oranında domuz ve çok az olarak da sığır, balık gibi hayvanların deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile üretilen yarı şeffaf, renksiz, kolay kırılır, tatsız katı bir maddedir. Ülkemizdeki jelatinlerin hemen hemen tümü dışarıdan ithal edilmekte ve sığır jelatini alınsa bile, ithal edilen ülkeler genelde Müslüman olmadığı için helal kesimle üretilmeyen sığır jelatinleri yine HARAM olmaktadır..
Jelâtin % 70 oranında domuz ve çok az olarak da sığır, balık gibi hayvanların deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile üretilen yarı şeffaf, renksiz, kolay kırılır, tatsız katı bir maddedir. Ülkemizdeki jelatinlerin hemen hemen tümü dışarıdan ithal edilmekte ve sığır jelatini alınsa bile, ithal edilen ülkeler genelde Müslüman olmadığı için helal kesimle üretilmeyen sığır jelatinleri yine HARAM olmaktadır..
Jelatinin Kullanıldığı ÜRÜNLER
·
Toz içecekler, et
suyu, soslar, çorbalar, pudingler, jöleler, şuruplar, süt ürünleri ve diğer
ürünlerde koyulaştırıcı
·
Tatlandırıcılar, yağ,
vitamin ve renklendiricilerin mikroenkapsülasyon
·
Krem peynirler,
çikolatalı sütler, yoğurt, buzlandırılan ürünler, kremalar, donmuş tatlılar
gibi ürünlerde stabilizör
·
Şekerlemeler,
kremalar, dondurmalarda köpürmeyi sağlayıcı
·
Dondurmalar, buzlu
ürünler, donmuş tatlılarda kristalizasyonu düzenleyici
·
Krema, fırın
ürünleri, helva, lokum gibi ürünlerde yapı sağlayıcı
·
Meyvelerin
kaplanmasında ve etlerde film oluşturucu
·
Konserve etler,
şekerlemeler, peynirler ve süt ürünlerinde bağlama ajanı
·
Şekerlemeler ve et
ürünlerinde yapışma ajanı
·
Meyve suları gibi
içeceklerde durultma
·
Jöleli tatlılar,
etler, şekerlemeler, et soslarında jelleşme
·
Çorbalar, soslar,
tatlandırıcılar, et ürünleri, kremalar, şekerlemeler, süt ürünleri ve diğer
ürünlerde emülgatör olarak kullanılır.
İster köpekten, ister
domuzdan amaç jelâtin’i üretmek!
Jelatin hayvan kökenli bir madde. Bu maddeyi hangi
yolla, hangi imkanlarla ve hangi yolları kullanarak elde ediyorsa Batı bunda
ayırım yapmıyor. İster köpeğin kemiğinden, derisinden yapsın, ister domuzun
kemiğinden veya derisinden yapsın bunlar Batı için bir önem arz etmiyor. Peki
bu gıdalar benim inancıma uygun mu değil mi? Tabi ki değil. Eee… Peki ben ne
yapacağım? Özellikle çocuklara hitap
eden o kadar çok ürün piyasaya sokuluyor ki, renkli, tatlı, cicili bicili,
şekerli. Bu ürünlerden çocuklarımızı nasıl muhafaza edeceğiz? Bunun
için helal jelâtin üretecek mekanizmayı ortaya koymamız gerekiyor. Bunu da
ancak konuyla ilgili firmalara sertifika vererek sağlayabiliyoruz. (Gimdes Başkanı Hüseyin Kami
Büyüközer )
Domuz yetiştiriciliği ve üretim maliyetlerinin çok düşük
olması nedeni ile gıda ürünlerinde katkı maddesi olarak kullanılan jelatinler
genellikle domuz içeriklidir. Domuz yetiştiriciliğinden, koyun veya sığır
yetiştiriciliğine kıyasla, hem yıl içinde elde edilen yavru sayısının daha
fazla olması hem de beslenme maliyetlerinin daha az olması gibi faktörler
nedeniyle oldukça yüksek gelir elde edilmektedir. Ayrıca uygun şartlar altında
yetiştirilen bir domuzdan, 4-5 ay kadar bir sürede domuz eti, domuz yağı ve yan
ürünlerini elde etmek de mümkün olabilmektedir.
Sığırlarda Deli Dana hastalığının bulunduğunun rapor
edilmesinden sonra, jelatin üretiminde sığır kemiklerinin kullanılmasıyla
oluşan endişeler nedeniyle sığır jelatini yerine balık jelatini kullanılmaya
başlanmıştır. Fakat balık jelatini maliyetinin de fazla olmasından dolayı,
tüketiciye bir etiketleme ile bilgilendirme yapılmadan domuz jelatinlerinin
kullanımına geçilmiştir.